Please or Zarejestruj się to create posts and topics.

Początek

Po co 

Forum powstało jako uzupełnienie strony. Wyjaśnię po co je stworzyłem, skoro sam uważam, że obecnie fora są martwe i nie ma co mnożyć bytów.

Czasopismo wychodzi rzadko, wręcz incydentalnie. Forum pomyślałem jako spoiwo dla naszego Kręgu - jest ta strona z archiwalnymi artykułami z magazynu "Amiga NG", blog AmigaOne, strona MorphOS.PL, podkast, sklepik, fanpage. Forum domyka i spina to w niewielkim stopniu. To byłby słaby argument, ale ani FaceBook ani Discord nie wypaliły. FaceBook nie przekłada się na czytelników magazynu, a Discord jest martwy.

Mogłem postawić dowolne forum, oddzielne, albo bardziej nowoczesne. Ale nie chciałem tego. Nie chciałem logowania się kontem z FaceBooka, ale też nie chciałem oddzielnej strony forum jak 20 lat temu. Kompromisem - jak udanym, to się okaże - jest ta próba oparta o forum Asgaros.

Jak działa

Podstawowa zaleta - komentuje się tym samym kontem. Każdy komentujący tutaj automatycznie może wejść na forum i liczyć na pogłębienie tematu w sposób mniej ulotny i łatwiej odnajdywalny w przyszłości. Forum korzysta z tego samego systemu logowania co komentarze na stronie. Hasła są przechowywane w WordPressie w formie zaszyfrowanej, a forum nie tworzy osobnej bazy użytkowników.

Kolejną zaletą jest nowoczesność. Wygodne formatowanie posta, wstawianie kodu, ankiety, oznaczanie czegoś jako spojler. Nie ma za to emoji i różnych bzdurek.

Na start założyłem działy, ale to czytelnicy sami będą kształtować to miejsce. Forum ma być miejscem, gdzie rozmowy nie giną po godzinie jak na Facebooku i nie toną w chaosie jak na Discordzie. To przestrzeń do spokojnej, długiej wymiany myśli.

Wygląd działów forum

Na co uważać

Trochę uwagi wymaga "captcha". Użyta jest prosta - trzeba tylko zaczekać na "zielone światło" i wtedy się logować.

Captcha Turnstile

Przedwczesny skurcz palca traktowany jest jako źle wpisane dane, bo wtedy formularz jest przesyłany bez loginu i hasła. Turnstile potrzebuje chwili, żeby sprawdzić, czy użytkownik nie jest botem. Jeśli kliknie się „Zaloguj” zanim pojawi się zielone światło, formularz wysyła puste dane i wygląda to jak błąd logowania. Ustawiłem wysoki limit, ale wspominam. Blokady są na 5 minut, każda kolejna dłużej, ale nigdy więcej jak godzina.

Podsumowując

Mam nadzieję, że to miejsce okaże się po prostu użyteczne. Reszta zależy już od nas wszystkich.